Jdi na obsah Jdi na menu
 


DRUHY BAŇKOVÁNÍ

V reiki škole Praha k baňkování používáme umělohmotné baňky. Pomocí pumpičky se velice rychle a jednoduše dá regulovat přisátí k tělu. K masáži s baňkou používáme silikonové baňky. Ani jeden typ těchto baněk nepoužívá hořlavinu a oleň.

 

 BAŇKOVÁNÍ PROVÁDĚNÉ V REIKI ŠKOLE PRAHA:

Slabé baňkování – u slabého baňkování dochází k mírnému- nepatrnému vtažení a zvednutí kůže do baňky, což způsobí jen zarudnutí kůže. U slabého baňkování nikdy nedochází k bolesti nebo nepříjemným pocitům. Jedná se o to tonizační baňkování, které doplňuje nedostatek energie. Mírné baňkování je nejšetrnější, je vhodné pro oslabené jedince, starší osoby a děti.
Doba působení okolo 30 minut.

 Střední baňkování – u tohoto typu baňkování je sání již silnější. Klient u středního baňkování může cítit pocit diskomfortu jako tlak nebo tahání. Technika není bolestivá. Kůže zčervená až zfialoví a posléze mohou zůstat modřiny, které jsou naprosto nebolestivé (tyto modřiny bych přirovnala k cucfleku). Střední baňkování silněji doplňuje energii než předešlé slabé baňkování. Střední baňkování se dá bezpečně použít pro starší děti a dospělé jedince.
Doba působení okolo 20 minut.

 Prázdné, bleskové baňkování – jedná se o metodu slabého nebo středního baňkování, kdy se baňky nechají působit jen 1 minutu. Mohou se objevit slabé pohmožděniny, které do 2 dnů zmizí. Bleskové baňkování se používá ke stimulaci velmi křehkých a oslabených jedinců, starších lidí a dětí.

 Masážní baňkování – jedná se o razantnější variantu masáže pomocí baňky. Hematomy prakticky nevznikají. Přisátou baňkou se provádějí dlouhé tahy po směru energetických drah.
Baňková masáž se dá i prokombinovat s delším působením baňěk, kdy se nechají chvíli baňky působit a pak se prostřídají s masáží. 
Nejpopulárnější je baňková masáž zadečku, sakrální oblasti, zad a šíje.

 

 DALŠÍ DRUHY BAŇKOVÁNÍ (NENÍ PROVÁDĚNO V REIKI ŠKOLE PRAHA)

Silné baňkování – vyvolává se velmi silný podtlak a tím i silné sání. Kůže rychle zrudne a vzápětí zfialoví. Tato technika je náročná i pro klienta. Vzhledem k síle sání se může v baňkách objevit i krev.  Zůstanou temně nachové pohmožděniny a někdy i puchýře. Silné baňkování má drénující a vypouštěcí účinek.

 Baňkování s akupunkturní jehlou – nejdříve se zavedou jehly do (na základě diagnostiky) vybraných akupunkturních bodů. Pak se vyberou baňky větší velikosti a pokládají se na zapíchnuté jehly. Baňkování s jehlou se používá jako vypouštěcí metoda horkých škodnin.
Doba působení je kolem 10 – 15 min. Tuto techniku mohou provádět lékaři.

 Baňkování s jehlou a moxou – nejdříve se zavede akupunkturní jehla do příslušného aku bodu, na kterou se připevní kousek moxy. Zapálením moxy se teplo začne přes jehlu přenášet do těla. Přes jehlu s moxou přiložíme baňku. Tato metoda je doplňující,  používá se u chladných syndromů. Baňkování s jehlou a moxou smějí provádět lékaři.

 Krvavé baňkování – po dezinfikaci  se kůže nařízne skalpelem. Pak se aplikuje baňka silnou technikou. Baňka může nasát až 60 mililitrů krve. Tato technika baňkování je silně vypouštěcí, používá k odstranění hnisu a u náhlého vzestupu tlaku. Krvavé baňkování je určené jen pro dospělé jedince. Krvavé baňkování smějí provádět lékaři.

 Bylinné baňkování – nejdříve se uvaří bylinná směs společně s bambusovými baňkami, které se posléze pokládají na tělo. Přírodní baňky tak nasáknou vlastnosti bylin a přenesou léčivé účinky na klienta. Bylinné baňkování se používá v případě bolestí z napadení vnější škodlivostí  jako jsou vítr, chlad a vlhko. Bylinné baňkování je vhodné i u starších osob a oslabených osob. Doba působení baňek je okolo 15 minut.